Bareboat zeilen – Wat is en wat moet u weten?

Bareboat sailingVeel mensen zullen in het begin geen idee hebben wat bareboat zeilen precies inhoudt. Gelukkig maar, het is in principe niet veel meer dan een vakterm. Wat u eigenlijk doet is geheel op eigen houtje een boot uitkiezen op een bepaalde bestemming. Deze wordt dan gehuurd bij een bepaald bedrijf. Zij laten u geheel vrij in het kiezen van de eigen route en de eilanden en landen die u op uw trip aan wilt doen. Dit bepaald u dus geheel zelf, voor zover het binnen de mogelijkheden valt uiteraard. Dit is een van de grote pluspunten van bareboat zeilen. Het is zowel voor mensen met veel eigen zeilervaring als diegenen die dat nog niet hebben een goede manier van vakantie vieren.

Dit komt omdat voor iemand zonder ervaring ook gewoon een schipper ingehuurd kan worden die de hele reis met u meegaat. Uiteraard vaart deze nog steeds geheel volgens het schema wat u van tevoren zelf al hebt samen gesteld. Als u dan onderweg erachter komt nog een plaats die u graag wilt zien te zijn vergeten of iets van de originele route wilt afwijken is dit ook nauwelijks een probleem. Juist het bij u hebben van een eigen schipper kan dan wel erg behulpzaam zijn, al is het voor de ervaren zeiler zelf ook wel prima te doen. Die zal het juist weer eerder leuk vinden zelf aan het roer te staan. Wat wel blijkt is dat ongeacht uw wensen er altijd wel dingen zijn om te zorgen dat alles er naadloos op aansluit.

Nog iets anders wat wel van belang is en iedereen zal behagen is dat u het zo gek kunt maken als u zelf wilt. Het maakt niet uit of u bij wijze van spreken een kleine boot wilt huren of een jacht van tientallen meter lang, de meeste verhuurbedrijven bieden al deze mogelijkheden sowieso aan. Voor een ieder wat wils dus.