Ga voor groen met een Zeiljacht

Go green with a YachtZoals met alles wordt de wereld steeds meer met de neus op de feiten gedrukt wat betreft klimaatverandering. Zo geldt dit dan ook steeds meer. Waar men misschien eerder aan auto’s en zwaar rokende fabrieken zal denken is er ook in de wereld van het zeilen wel degelijk wat te halen of verbeteren op dit gebied. Maar wat dan zoal? Hoe kan het zeilen op een zo groen mogelijk manier worden beoefend? En waar kunt u dan wel niet het beste op letten? We zetten het zo overzichtelijk mogelijk voor u op een rijtje.
Over het algemeen is zeilen al een voornamelijk groene bezigheid, als zijn er wat dingen om over na te denken. Met een goede voorbereiding en dusdanige kennis van de natuur kan bij voorbaat dan al een hoop gewonnen worden ten opzichte van iemand die deze kennis niet heeft.

Als men bijvoorbeeld zeilt in een bescherm gebied moet hier rekening mee gehouden worden. De natuur dient gerespecteerd te worden want deze is niet voor niets beschermd. Zeil ook langzaam en voorzichtig in gebieden waar veel dieren leven of koraalriffen zijn. Een te hoge snelheid zal de natuur in de war kunnen brengen.

Ruim oude spullen op of gooi ze op een verantwoorde manier weg. Als er teveel spullen in de boot rondzwerven kunnen deze overboord waaien en het water uitermate vervuilen. Slecht onderhouden motors zijn ook een gevaar voor de natuur. Als aan het einde van een lange dag het anker uitgegooid wordt moet dit ook gebeuren met voorzichtigheid. Laat het niet te lang over de bodem slepen, dit kan voor dieren die in het water leven schadelijke gevolgen hebben.

Tot slot is het met name simpel. Als iedereen deze dingen in het achterhoofd houdt gaat de natuur een stuk langer mee. Ze zal tevens gezonder blijven en nog eeuwenlang door ons aanbeden kunnen worden.