Zeilen in Nederland: de Waddenzee

Bij activiteiten op het Wad denken al veel mensen aan wadlopen: wanneer het tij zich terugtrekt en de Waddenzee alleen nog maar een zee van nat zand is, wandelen duizenden mensen van het vasteland naar een van de eilanden, of andersom! Een geweldige ervaring natuurlijk, maar uiteindelijk keert het tij, en dan wil je niet graag in het midden van de zee staan. Bij vloed is de Waddenzee het domein van zeilboten. Een andere pagina op deze website bespreekt al wat het zeilen op het IJsselmeer zo interessant maakt, maar hier zullen we dieper ingaan op de Waddenzee: bij uitstek de plek om te zeilen in Nederland.

Waarom de Wadden?

The Wadden SeaDe Waddenzee ligt niet zo centraal als het IJsselmeer als het gaat om bereikbaarheid: het reikt niet zuidelijker dan de Afsluitdijk. Gelukkig maakt het natuurgebied dit allemaal goed; het is niet voor niets onlangs verkozen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland! Er zijn enkele punten waar de Wadden beter scoren dan het IJsselmeer. Allereerst de zeehonden. Deze komen vaak langszwemme
n vanuit de Noordzee, en als zeiler maak je zeker kans enkele te zien op een zeiltocht. Daarbij zijn er ook de Waddeneilanden die je vanuit je zeilboot kunt bewonderen. De natuur op veel van deze eilanden is vaak nog ongerept omdat veel gebieden beschermd worden.
Daarbij waait het op de Waddenzee doorgaans harder dan op het IJsselmeer, wat vooral aanlokkelijk is als je wat meer uitdaging wilt. Wie tot nu toe alleen nog maar op het IJ of op kleinere wateren heeft gevaren, zal versteld staan van waar de wind van de Wadden toe in staat is.
Ook zijn langs de Waddenzee enkele leuke havenplaatsjes te vinden waar men kan bijkomen van een leuke maar inspannende zeiltocht door middel van een hapje en een drankje.

De Waddenzee is dus niet alleen een plek om te wandelen, maar ook voor zeilers is het een geweldige locatie. Zolang je zeilboot weer aangemeerd ligt voordat het eb wordt!