Zeilen in Nederland: het IJsselmeer

Voor wie liever dicht bij huis blijft, zijn er in Nederland voldoende gelegenheden om te zeilen. Of dit nou is omdat je liever Nederlands blijft spreken op je zeilvakantie of omdat je graag meer wilt weten van het Nederlandse zeillandschap; de Lage Landen vormen een perfecte setting voor een reis op het water.

Veel Nederlanders hebben wel eens gezeild. Voor de matrozen die snel zeeziek worden, was dit waarschijnlijk een eenmalige ervaring, maar er zijn ook enkelen die van hun hobby hun werk maakten en die professionele zeilers zijn geworden. Ook zij zijn in Nederland begonnen met een proeflesje bij een zeilvereniging. Een van de beste plekken in Nederland om te zeilen is het IJsselmeer.

Waarom het IJsselmeer?

IJsselmeerEr zijn verschillende redenen waarom het IJsselmeer zo’n geschikte locatie is. Natuurlijk zijn de weersomstandigheden goed: vaak staat er voldoende wind voor een leuke zeiltocht. Daarbij ligt het erg centraal in Nederland. Het water om te zijlen is nooit meer dan twee uurtjes rijden verwijderd. Men kan met gemak even naar een havenplaatsje voor een dagje zeilen of als begin van een wat langere zeiltocht. Havenplaatsjes zijn er immers genoeg aan het IJ, elk met hun eigen rijke geschiedenis. Veel van deze steden (Enkhuizen, Hoorn, Medemblik) zijn in de Gouden Eeuw van Nederland dankzij de VOC erg groot geworden. Er is dus genoeg te beleven voor wanneer je weer even aan wal gestapt bent. Een zeiltocht over het meer hoeft dus niet te betekenen dat je de hele dag op het water bent: je kan met gemak even aan land wat eten of ergens rondlopen op een marktje.

Het IJsselmeer is dus een goede plek voor een dagje vertier op het water. Andere locaties in Nederland kunnen natuurlijk ook zorgen voor een leuke dagje uit op het water. Zo biedt het Waddenzeegebied ook genoeg mogelijkheden.